De voedselmarkt in Azië drijft diverse vissoorten naar de rand van uitsterving. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de Rode Lijst van bedreigde soorten, uitgebracht door de International Union for Conservation of Nature (IUCN). De populaties van een populaire soort blauwvintonijn en een kogelvis, gebruikt voor sushi en sashimi, gaan hard achteruit, zo waarschuwen de wetenschappers.
Geschat wordt dat in de afgelopen 22 jaar een vijfde tot een derde van de blauwvintonijnen is verdwenen. Omdat veel van de vissen worden gevangen voordat ze volwassen zijn, kan de soort zich onvoldoende voortplanten.
De kogelvis Takifugu chinensis staat in de top 4 van meest populaire kogelvissoorten voor sashimi. Omdat de vis erg giftig is, moet hij op een speciale manier worden bereid. In 40 jaar is de populatie door overbevissing met 99,9 procent gekrompen. De soort wordt door de IUCN Rode Lijst als ‘ernstig bedreigd’ beschouwd.
Ook de Chinese cobra lijkt het slachtoffer te worden van de voedselmarkt in Azië. De slangensoort is een van de meest geïmporteerde diersoorten vanuit China naar Hongkong.
Meer beschermde gebieden nodig
In totaal telt de Rode Lijst van bedreigde soorten nu 76.199 plant- en diersoorten, waarvan 22.413 worden bedreigd. Bij de vorige editie van de Rode Lijst, in juni 2014, waren dit er nog 22.103.
“Beschermde gebieden kunnen een belangrijke rol spelen in het keren van deze wereldwijde teruggang van soorten”, zegt IUCN-directeur Julia Marton-Lefèvre. “Volgens experts gaan soorten die weinig in beschermde gebieden voorkomen twee keer zo hard achteruit als soorten die wél veel voorkomen in reservaten en parken. Het is onze verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat er meer beschermde gebieden komen en dat deze goed beheerd worden, zodat ze kunnen bijdragen aan het redden van de biodiversiteit.”
Groene lijst van beschermde gebieden
IUCN organiseert deze week het World Parks Congres in Sydney, een tienjaarlijks congres over beschermde gebieden. Vrijdag werd daar de nieuwe Groene Lijst van beschermde gebieden gepresenteerd. Op deze lijst staan gebieden die op een goede manier beheerd worden. Inmiddels zijn de eerste 23 gebieden aan deze lijst toegevoegd, waaronder een zeereservaat in Frankrijk en zes gebieden in China.
UNESCO Werelderfgoedgebieden worden over het algemeen goed beheerd, zo blijkt uit een aanvullend rapport van IUCN. 63 procent krijgt een positieve beoordeling. Daarnaast heeft 29 procent van de gebieden te maken met ernstige bedreigingen en 8 procent is in kritieke toestand.